İzmir Valiliği’nin başvurusuyla, Savcılık tarafından, SiyahPembeÜçgen İzmir derneği’ne karşı açılan Kapatma Davası süreci, 9 Şubat’taki celseyle başlıyor…

İzmir Valiliği’nin başvurusuyla, SiyahPembeÜçgen Derneği’ne kapatma davası açılması; İzmir’deki LGBTT (lezbiyen, gey, biseksüel, travesti, transeksüel) bireylerin, örgütlenme özgürlüğünü engelleme çabasıdır. Oysa örgütlenmek, ayrımcılığa uğrayan gruplar için nefes alabilmenin olmazsa olmazıdır... Cinsel yönelim ve cinsiyet kimlikleri yüzünden, sosyal yapılar tarafından baskı altına alınan eşcinsel, biseksüel ve transeksüellerin, dışlanma-yalıtılma düzeneğine karşı direnebilmelerinin mümkün tek yolu; dayanışmak ve bir araya gelebilmektir. Kamusal alandaki ayrımcı uygulamalara, homofobik ve transfobik söylemlere ve nefret suçlarına karşı mücadele etmenin, keşfedilmiş başkaca yolu yoktur. Aile, okul, sokak ve işyerindeki dayatmaların, dinlenen şarkılar, izlenen filmler, okunan metinlerdeki heteroseksist yüceltmelerin, ideolojik bir kurgunun ürünleri olduğu başka nasıl deşifre edilebilir? Heteroseksizmin kutsal bir gerçeklik gibi takdim edildiği bu dünyanın eleştirisini yapacak LGBTT derneklerini kapatmak, ayrımcı otoriter zihniyetin göstergesidir…
SiyahPembeÜçgen İzmir Derneği’nin kapatılması talebine bahane oluşturan, tüzüğümüzün 2.maddesi; kuruluş amaçlarımızı sıralıyor… LGBTT bireylerin kendilerini özgürce ifade edebilmeleri, yaşamsal haklarının güvence altına alınması ve sosyal, kültürel, ekonomik varoluşlarını gerçekleştirirken, ayrımcı uygulamalara maruz kalmamaları amacıyla kurulan bir dernek neden kapatılır? Eşcinsel, biseksüel ve transeksüellerin gizlenmeye, korkmaya, işsiz kalmaya, bölünmüş hayatlar yaşamaya, manevi ve fiziksel saldırıya uğramaya ve yasal mercilerde haklarını aramaktan çekinmeye devam etmeleri için mi?
Nazi soykırım kamplarında eşcinsellere takılan siyah ve pembe üçgenler artık ayırmanın ve yok etmenin değil; farklılıklarımızla bir arada yaşamaya dayalı bir mücadelenin sembolleri olmalıdır.
Anayasal hak ve özgürlükler heteroseksüeller için olduğu gibi eşcinsel, biseksüel ve transeksüeller için de geçerlidir!
Her tür ayrımcılığa, eşitsizliğe karşı eşitlik ve özgürlük diye haykıran tüm hak savunucularını lgbtt örgütlülüğüne yöneltilen bu saldırıya karşı dava süreci boyunca bizimle birlikte olmaya ve dayanışmaya çağırıyoruz…
SiyahPembeÜçgen İzmir Derneği kapatılmamalı, kapatılamaz!

www.siyahpembe.org
dernek@siyahpembe.org

İZMİR’DE EŞCİNSEL GRUPLARIN KISA TARİHİ

İzmir’de bilinen ilk Eşcinsel Oluşum; 90’lı yılların sonlarına doğru, İskenderiye Kütüphanesi’nde toplantılar yapan Biz GL’dir. Arkadaş ve kafe çevresinde örgütlenen bir grup eşcinselin öncülük ettiği Biz GL; kimi zaman 60’a varan katılımcı sayısıyla, kalabalık toplantılar yapmış olsa da; daha öncesine ait hiçbir örgütlülük deneyiminin bulunmayışının da etkisiyle, örgütlenmeye dair süreklilik geliştiremeyip, bir süre sonra maalesef dağılmıştır.
2001 Ocak ayında, bir gey ve lezbiyenin öncülüğünde kurulan ÖTEKİZMİR ise, 2001 Eylül ayına kadar düzenli toplantılar yapmış; özellikle savaş karşıtı hareketle birlikte, başta Uluslararası Savaş Karşıtları Buluşması olmak üzere, çeşitli etkinliklerde yer almışlardır. Ancak ÖTEKİZMİR’in, anti-militarist temelli örgütlenmesinin, eşcinsellerin öncelikli sorunlarına çözüm sunmaması; grubun kısa bir süre içerisinde dağılmasına neden olmuştur.
Pembeüçgen Oluşumu, Haziran 2002’de, internet üzerinden örgütlenen bir grup eşcinselin bir araya gelmesiyle kurulmuş ve varlığını yaklaşık iki yıl sürdürmüştür. Önceleri İzmir Eşcinsel Kültür Grubu adıyla toplanan grubun ismi, daha sonra Pembeüçgen’e dönüştürülmüş; her hafta düzenli olarak yapılan toplantılarda; aileden, açılmaya; cinsel sağlıktan, militarizme; eşcinselleri ilgilendiren birçok konu tartışılmıştır. Toplantıların yapıldığı kafelerde yaşanan sorunlar nedeniyle, toplantı mekânı sık sık değiştirilmek zorunda kalınsa da, Pembeüçgen, o döneme dek, İzmir’de var olan en uzun soluklu eşcinsel grup olmuştur. Zamanla ortaya çıkan kimi fikir ayrılıkları ve ciddi anlaşmazlıklar, Pembeüçgen grubunun da bir süre sonra dağılmasına neden olmuş ve maalesef iki yıllık çalışmanın ardından Pembeüçgen, kendi kendini feshetmiştir.

KAOS GL İZMİR SÜRECİ

Türkiye LGBT Hareketi içerisinde Biz GL, Ötekizmir ve Pembeüçgen gruplarıyla dönem dönem varolmaya çalışmış İzmirli LGBT bireyler olarak; bu gruplardan edindiğimiz deneyimleri Eylül 2006’da yeniden bir araya getirerek, Kaos GL İzmir adıyla örgütlenme mücadelesini sürdürmeye karar verdik. Önceleri sadece “girişim” olarak toplanan grup, Ocak ayında grup olduğunu duyurdu. 2007 yılının Haziran ayının ortasında da kendi mekânımızı edindik. Böylelikle o güne kadar kafelerde, olumsuz şartlarda gerçekleştirilen toplantılar da, grubun kendimize ait mekânımızda ve daha düzenli olarak yapılmaya başlandı.
Kaos GL İzmir oluşumuyla birlikte, LGBT Hareket, İzmir’de yeni bir ivme kazanmış oldu. Şubat 2009’a kadar, Kaos GL İzmir çatısı altında, öncelikle yerelde olmak üzere, eşcinsel mücadele adına önemli yollar kat edilmiş oldu. En önemlisi de, o güne kadar hayal olan bir şey gerçekleşti ve İzmirli eşcinsellerin de, artık rahatça girebilecekleri kendi mekânları oldu; önceleri Kaos GL İzmir oluşumunun ofisi olarak kullanılan mekân, daha sonra bazı düzenlemelerin yapılmasıyla birlikte, kültür merkezi halini aldı. Bu kapsamda, çeşitli atölyeler, sunumlar ve film gösterimleri düzenledik. Kaos GL İzmir sürecinde, sadece iç etkinliklerle sınırlı kalınmadı. İzmir’in çeşitli Kültür Sanat Merkezleri’nin salonlarında, tüm İzmir halkına açık söyleşiler, paneller, film gösterimleri gerçekleştirildi. Bu şekilde homofobi, bifobi ve transfobinin tanımlanması ve heteroseksist ayrımcılıkla mücadele daha geniş kitlelere taşınmış oldu.
Bu süreçte sadece sosyal faaliyetlerle de sınırlı kalınmamaya çalışıldı. Hukuksal bağlamda, İnsan Hakları İhlalleri alanında da çalışmalar yürütüldü. Gerek, Türkiye’nin dört bir yanındaki LGBTT örgütlerinin bir araya geldiği LGBTT Haklar Platformu çatısı altında; gerekse, yerel zeminde, örgütsel olarak, farkındalık geliştirmeye yönelik ve eşcinsellerin taleplerini dile getiren bir dizi çalışmalar yürütüldü. Hak ihlalleri karşısında olabildiğince ses çıkartılmaya çalışıldı. Basın açıklamaları gerçekleştirildi, sokak eylemlilikleri ortaya kondu.
LGBTT bireylere yönelik her türlü nefret suçu deşifre edilmeye ve bu suçlara karşı yasal baskı mekanizmalarının kurulması için ısrarcı ve takipçi olunmaya çalışıldı. Yine eşcinsel bireylere yönelik, bilgilendirme amaçlı çeşitli birimler oluşturuldu. Eşcinsellerin hukuk ve sağlık sorunlarıyla ilgili danışmanlık hizmetleri verildi.

Ortak Olduğumuz Çalışmalar/Gruplar/Platformlar:

Sürveyans Projesi
Kaos GL ve Sağlık Bakanlığı’nın ortaklaşa yürüttüğü projeye Kaos GL İzmir de paydaş olmuştur. Proje Kapsamında İzmir’de risk grupları üzerinde HIV/AIDS ve diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar üzerine araştırmalar yapıldı.

İnsan Hakları Mekanizmalarının LGBT Bireyler İçin Etkin Kullanımı Projesi
Kaos GL Derneği’nin yürüttüğü projede Kaos GL İzmir gönüllüleri de insan hakları eğitimi almıştır. Projenin ilerleyen aşamalarında Ankara, İstanbul ve İzmir’de raporlama çalışması yapılmıştır.

STGM Sivil Ağ Oluşturma Çalışmaları – LGBTT Ağı
STGM’nin desteğiyle yapılan Türkiye genelindeki LGBTT bireyler arası ağ oluşturma çalışmasına Kaos GL İzmir olarak katılımcı olundu. Bu ağ daha sonra sadece örgütlerin yer aldığı LGBTT Örgütleri Platformu’na evrilmiştir.

LGBTT Örgütleri Platformu
Ankara, İstanbul, İzmir, Eskişehir ve Antalya’dan toplam 7 örgütün Bir araya geldiği platformun ilk dönem sözcülüğünü Kaos GL İzmir üstlenmiştir.

LGBTT İnsan Hakları Komisyonu
Ankara’dan Kaos GL ve İstanbul’dan Lambdaistanbul örgütlenin bir araya gelerek oluşturduğu komisyona daha sonra İzmir’den Kaos GL İzmir ve Eskişehir’den Morel LGBTT Oluşumu da dâhil olmuştur. Komisyon LGBTT bireylere yönelik hak ihlallerini raporlama çalışması yapmış ve hukuki destek sunmuştur. Tutulan raporlar yılsonunda bir kitapçık haline getirilip ilgili kurumlara iletilmiştir. Bu komisyon daha sonra LGBTT İnsan Hakları Platform’una evrilmiştir.

İzmir 1 Aralık Grubu
Toplum Gönüllüleri Vakfı’nın öncülüğünde çeşitli sivil toplum örgütlerinin (PYD İzmir, Kaos GL İzmir, AISEEC İzmir, TURKMISC, Dokuz Eylül Üniversitesi Üreme Sağlığı Merkezi, AEGEE İzmir vs…) bir araya geldiği “1 Aralık Dünya AIDS Günü” çerçevesinde HIV/AIDS alanında çeşitli çalışmalar yapıldı. STÖ’lerine HIV/AIDS alanında atölye çalışmaları, film gösterimleri ve forumlar düzenlendi. Bu grup daha sonra her yıl İzmir’de 1 Aralık Etkinlikleri’nin gelenekselleştirilmesi kapsamında bir araya gelmektedir.

LGBTT İnsan Hakları Platformu
Ankara, İstanbul, İzmir, Eskişehir ve Diyarbakır’dan Kaos GL İzmir’in de dahil olduğu toplam 6 LGBTT Örgütünün bir araya geldiği bu platform LGBTT bireylere yönelik insan hakları ihlalerinin izlenmesi ve raporlama çalışmasının yanısıra acil müdahele desteğinde bulunmaktadır. Raporlanan çalışmalar yıllık olarak ‘LBGTT Bireylerin İnsan Hakları Raporu’ adıyla yayınlanmaktadır.

Faaliyetler (Eylül 2006 – Şubat 2009)

• Film Gösterimleri
Haftalık olarak seçtiğimiz konuyla ilintili gerçekleştirilen bağımsız filmlerin gösterimlerinin ardından söyleşi atölyeleri yapılmaktadır.

• Atölye: Cinsellik Atölyeleri
Kaos GL İzmir Merkezi’nden 2 ay boyunca her Pazar gunu LGBTT bireylerin katılımına açık Cinsellik Atölyeleri düzenlenmiştir. Her hafta atölye konuları Cinsellik üst başlığına bağlı alt başlıklar ilgilenmiştir.

• Atölye: Metin Okuma Atölyeleri
Metin okuma atölyeleri yaklaşık 1 yıldır her 15 günde bir herkesin katılımına açık bir şekilde merkezimizde devam etmektedir. Bu atölyelerde slaytlar yardımıyla gündeme yönelik medyadan yazı ve haberler irdelenmektedir. Metin Okuma atölyeleri kapsamında her ay Ezilenlerin Pedagojisi okuma çalışmaları devam etmektedir.

• Atölye: Duygularımız Atölyeleri
Kültür Merkezimizde duygularımıza yönelik sosyolojik ve psikolojik irdelemelerin yapıldığı atölye çalışmalarımız herkesin katılımına açık olarak her ay yapılmaktadır.

• Söyleşi ve Film Gösterimi: Linç Kültürü, Şiddet, Homofobi ve Transfobi – Fransız Kültür Merkezi (26 Ocak 2008)

Film Gösterimi: YÜRÜYORUZ

6 Ağustosta Bursa’da bir araya gelen eşcinsel, biseksüel, travesti ve transseksüel aktivistler, Bursa ve İstanbul Valilikleri tarafından derneklerinin kapatılma isteğiyle açılan davaları protesto etmek için yürüyüş, ardından basın açıklaması yapacaklardı… Fakat Bursaspor taraftarları ve polis engel oldu… Hegemonik erkeklik, ikiyüzlülük ve korku üzerine bir belgesel…

Söyleşi: LİNÇ KÜLTÜRÜ, ŞİDDET, HOMOFOBİ ve TRANSFOBİ

Prof. Dr. Melek GÖREGENLİ(Sosyal Psikolog, Ege Üniversitesi)
Yrd. Doç. Dr. Devrim SEZER(İzmir Ekonomi Üniversitesi)
Hasbiye GÜNAÇTI (LGBTT Aktivisti ve Amargi Gönüllüsü)
Boysan YAKAR(LGBTT Aktivisti ve Yürüyoruz Filminin yapımcısı)

• Panel: Homofobi ve Türkiye’de Eşcinsel Hareket – Ege Üniversitesi Kültür Sanat Evi (29 Şubat 2008)
Ege Üniversitesi Psikolojik Danışma Topluluğu ile ortaklaşa düzenlenen panelde Prof. Dr. Melek Göregenli ile Kaos GL Izmir’den Erdem Gürsoy ve Kaos GL Derneği’nden Ali Erol katıldı.

• Tiyatro: Cadının Bohçası – Fransız Kültür Merkezi (14 Mart 2008)
Amargi gönüllüsü ve feminist travesti Esmeray’ın tek kişilik gösterisi…

• Söyleşi: Murathan Mungan – MMO Tepekule Kültür ve Kongre Merkezi
(13 Nisan 2008)

Kaos GL dergisi okur buluşmaları kapsamında yazar Murathan Munganla Kaos GL İzmir’in ev sahipliğinde Tepekule Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilmiştir.

• Kamp: Rock-A (Ayrımcılık Karşıtı Buluşma) – Dikili (27-28-29 Haziran 2008)
İzmir Sosyal Ekoloji ve Karşılıklı Yardımlaşma Derneği’nin her yıl düzenlediği ayrımcılık karşıtı alternatif kamp Rock-A’da Kaos GL İzmir olarak her yıl kamp süresince stand açılıp yayınlar ve bilgilendirici broşürler dağıtılmakta ve LGBTT bireylere yönelik fobiler için çeşitli atölyeler düzenlenmektedir.

• Söyleşi: Türkiye’de Eşcinsel Olmak (Yıldırım Türker) – Fransız Kültür Merkezi (11 Ekim 2008)
Gazeteci-Yazar Yıldırım Türker’le Türkiye’de Eşcinsel Olmak söyleşi dizisi kapsamında Kaos GL İzmir’in ev sahipliğinde İzmir Fransız Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilmiştir.

• I. Baki Koşar Nefret Suçları ile Mücadele Haftası (21- 28 Şubat 2009)
Kaos GL İzmir’in son, SiyahPembeÜçgenİzmir Derneği’nin ilk etkinliği olan Hafta içerisinde çeşitli etkinliklerle Nefret Suçu kavramına dikkat çekildi.



SİYAHPEMBEÜÇGENİZMİR DERNEĞİ

Kaos GL İzmir, başta Ankara’daki Kaos GL derneği olmak üzere, Türkiye’nin dört bir yanındaki LGBTT örgüt ve bireylerden aldığı destek ve dayanışmayla, güçlü bir sivil toplum örgütü olma yolunda ilerlemeler kaydetti. Fakat bu ilerlemeler devam ederken, hukuksal anlamda tüzel bir kişilik kazanmamızın gerekliliği de öne çıkmaya başlamıştı. Kaos GL İzmir, tüm LGBTT örgütlerin emek ve mücadeleleriyle yaratılmış, Türkiye LGBTT Hareketi’nin ideolojik mirasını benimseyen anlayışla, İzmir’de dernekleşmeye ve aynı anlayış ve politikayı dernek olarak sürdürmeye karar vermiştir. Bu nedenle, Baki Koşar’ın ölüm yıldönümüne denk gelen 22 Şubat 2009 tarihinde, Dernekler Müdürlüğü’ne başvuruda bulunarak, Siyah Pembe Üçgen İzmir adıyla dernekleştik ve İzmir’in ilk LGBTT derneği olduk. 21–28 Şubat 2009 arası düzenlenen Baki Koşar Nefret Suçları ile Mücadele Haftası aynı zamanda Kaos GL İzmir’in son, SiyahPembeÜçgenİzmir’in de ilk etkinliği olması açısından da önem taşımaktadır.

Siyah Pembe Üçgen İzmir, Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Araştırmaları ile Ayrımcılığına Karşı Dayanışma Derneği, Türkiye’nin 5. LGBT Derneği olmanın onuru ve sorumluluğunu taşımaktadır. Derneğimiz, LGBT bireylere yönelik ayrımcılıklarla hukuksal anlamda mücadele etmeye, nefret suçlarına ilişkin kamuoyunu harekete geçirmeye çalışırken, bir yandan da, aylık takvimlerle duyurulan bir dizi etkinlikle, LGBT bireylerin kendilerini rahat ve güvende hissedebilecekleri bir ortamda, paylaşım ve deneyim aktarımlarını kolaylaştırmaya yönelik sosyal çalışmalar yürütmektedir…

Ortak Olduğumuz Çalışmalar/Gruplar/Platformlar:

LGBTT Hakları Platformu

İzmir 1 Aralık Grubu

İzmir Ayrımcılık Karşıtları Platformu
İzmir’de LGBT bireylerin mekânlara alınmaması üzerinden bir araya gelen platform üyeleri çalışmalarını her türlü ayrımcılığa karşı yürütmeye karar vermiştir. Platform üyesi örgütler arasında Siyah Pembe Üçgen İzmir Derneği, Yeşiller İzmir, İzmir Sosyal Ekoloji ve Karşılıklı Yardımlaşma Derneği bulunmaktadır.

Barış İçin Kadın İnisiyatifi
Barış İçin Kadın İnisiyatifi ile birlikte SiyahPembeÜçgenİzmir Derneği’nin kadın üyeleri İzmir’deki diğer kadın örgütleri ile birlikte İzmir’de yeni bir kadın platformu oluşturulması için çalışmalarını yürütmektedir.

İzmir Barış Meclisi
İzmir’de sendikalar, siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerinin bir araya geldiği geniş katılımlı platformda toplumsal barış için çözüm yolları çalışmaları yürütülmektedir.

Faaliyetler:

• Film Gösterimleri
• Atölye: Metin Okuma Atölyeleri
• Atölye: Haklarımız Atölyeleri
• Atölye: LGBT Fobi Atölyeleri
Toplum Gönülleri Vakfı’nın projesi kapsamında TOG İzmir Ofisi’nde 5 hafta süreyle Homofobi ve Transfobi konulu atölye çalışmaları gerçekleştirildi.

• I. Baki Koşar Nefret Suçları ile Mücadele Haftası (21- 28 Şubat 2009)

21 ŞUBAT CUMARTESİ
16:00 BASIN AÇIKLAMASI
17:00 FİLM GÖSTERİMİ: YÜRÜYORUZ - TRAVESTİ TERÖRÜ

22 ŞUBAT PAZAR
17:00 FİLM GÖSTERİMİ: MİLK

23 ŞUBAT PAZARTESİ
17:00 FİLM GÖSTERİMİ: LOLA+BİLİDİKİD

24 ŞUBAT SALI
17:00 FİLM GÖSTERİMİ: BOYS DON’T CRY

25 ŞUBAT ÇARŞAMBA
17:00 FİLM GÖSTERİMİ: AİMEE & JAGUAR

26 ŞUBAT PERŞEMBE
17:00 FİLM GÖSTERİMİ: THE LARAMIE PROJECT

27 ŞUBAT CUMA
17:00 FİLM GÖSTERİMİ: XXY
19:00 BELGESEL GÖSTERİMİ – DİCLE’NİN GÖZYAŞLARI (Fransız Kültür Merkezi)
Yapım Tarihi: 2006
Süresi: 00:30:00
Yönetmen - Reyhan YILDIZ, Fikri AYYILDIZ, Sayim ÇINAR
Yapımcı - Reyhan YILDIZ
Reyhan YILDIZ, Fikri AYYILDIZ ve Sayim ÇINAR’ın arkadasları Baki Koşar anısına hazırladıklari belgesel.

28 ŞUBAT CUMARTESİ
14:00 PANEL: NEFRET SUÇLARI ve HUKUK
Elif Ceylan Özsoy (avukat – SiyahPembeÜçgenİzmir Derneği) (moderatör)
Senem Doğanoğlu (avukat - Pembe Hayat LGBTT Derneği)
Fırat Söyle (avukat - Lambda İstanbul LGBTT Derneği)
Nalan Erkem (avukat - İnsan Hakları Gündemi Derneği)
Sibel Güllüçayır (doktor)

17:00 PANEL: NEFRET SUÇLARI ve MEDYA
Bawer Çakır (bianet) (moderatör)
Melek Göregenli (Prof.Dr)
Tuğrul Eryılmaz (Gazeteci)
Buse Kılıçkaya (Pembe Hayat LGBTT Derneği)
Hasbiye Günaçtı (feminist, LGBTT aktivisti)

19:00 ÖDUL TÖRENİ: BAKİ KOŞAR NEFRET SUÇLARI ile MÜCADELE ÖDÜLLERİ

*27 SUBAT CUMA, BELGESEL GOSTERİMİ İLE 28 SUBAT CUMARTESİ TARİHINDE YAPILACAK ETKİNLİKLER, FRANSIZ KÜLTÜR MERKEZİNDE ,DİĞER TÜM ETKİNLİKLER İSE SİYAHPEMBEÜÇGENİZMİR MERKEZİNDE GERÇEKLEŞTİRİLMİŞTİR.

• Panel: Cinsel Yönelimler – Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu
(17 Mart 2009)

Ege Üniversitesi Psikoloji Topluluğu ile ortaklaşa düzenlenen söyleşide Siyah Pembe Üçgen İzmir’den Erdem Gürsoy, Prof. Dr. Melek Göregenli, Yard. Doç. Dr. Aydın Müftüoğlu’nun katılımıyla Cinsel Yönelimler başlıklı bir panel gerçekleştirildi.

• Kamp: Rock-A (Ayrımcılık Karşıtı Buluşma) – Özdere (26-27-28 Haziran 2009)





0 yorum

Yorum Gönder

SİZ DE KAPATMA DAVASI İLE İLGİLİ YORUMLARINIZIN BURADA YER ALMASINI İSTERSENİZ:
spu_kapatilamaz@yahoo.com adresine yorumlarınızı gönderebilirsiniz.